Przepis na pyszna rybke - szczupaka, dorsza lub karpia - przepisy wędkarskie - blog wędkarski
Przepis na pyszna rybke - szczupaka, dorsza lub karpia
Przedstawiam bardzo prosty sposób na przyrządzenie pysznej rybki. Przepis nie jest w ogóle pracochłonny oraz dziecinnie prosty. Najlepiej smakuje według mnie przyrządzony w ten sposób szczupak lecz próbowałam przepis również na dorszu i karpiu.
POTRZEBUJEMY:
-rybka
-cebula
-czosnek
-por (białe i lekko zielone części)
-masło
-przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do ryb np.Prymat, kolendra, 'Kucharek', mini kostka Knorr 'smażona cebulka')
-folia aluminiowa do pieczenia
PRZYRZĄDZENIE:
Wypatroszoną i dobrze umytą rybę kroimy na dzwonki. Każdy z dzwonków układamy na folii aluminiowej, doprawiamy solą (nie za dużo ponieważ 'Kucharek' jest również słony), pieprzem, kolendrą, przyprawą do ryb, 'Kucharkiem' oraz mini kosteczką Knorr smażona cebulka. Można skropić sokiem z cytryny. Na rybę kładziemy ok. dwóch plasterków cebuli (rozdzielonej na 'piórka'), jeden ząbek czosnku (pokrojony na plasterki) oraz por (również w 'piórkach'). Na wierzchu kładziemy niewielki kawałek masła. Tak doprawioną rybę zawijamy w folię aluminiową. W taki sam sposób przyrządzamy resztę dzwonków. Każdy ma być osobno zawinięty. Teraz wystarczy tylko rybkę upiec.Najpyszniejsza jest pieczona na grillu ale również można wykorzystać do tego celu piekarnik. W piekarniku pieczemy ok.25 min (w temp.150`). Najlepiej po ok.20 min. odwinąć folię i sprawdzić. Rybka powinna być mięciutka jakby ugotowana i rozpływać się w ustach...Mniammm...:-) SMACZNEGO!
autor: (Katarzyna Plesińska)
www.kasik.wedkuje.pl
źródło: wedkuje.pl/wedkarstwo,przepis-na-pyszna-rybke-szczupaka-dorsza-lub-karpia,25271
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz