Sandacz zapiekany - przepisy na ryby - blog wędkarski
'SANDACZ ZAPIEKANY'
ogólny czas przygotowania 1godz 20 min.
porcja dla 6 osób
PRODUKTY:
1 sandacz lub inna ryba
1,5 szklanki białego wina wytrawnego,
100g grzybów(najlepiej leśnych),
80g masła,
3 łyżki śmietany rzadkiej,
40g startego parmezanu,
20g bułki tartej,
20g mąki,
1 listek laurowy,
1 ząbek czosnku,
1 pęczek pietruszki,
szczypta gałki muszkatołowej,
zioła prowansalskie
sól,pieprz świeżo zmielony
WYKONANIE:
1. Przygotować rybę do gotowania oczyszczając ja z łusek i patrosząc, odciąć głowę
i ogon, pokroić w dzwonka, odłożyć dzwonki na bok. Do garnka włożyć tylko głowę i ogon, listek laurowy, ząbek czosnku, troszkę soli, zalać 1 szklanką wody i gotować wszystko na średnim ogniu przez około 30 min. Po tym czasie dobrze przecedzić otrzymany rosół i odstawić.
2. W rondlu ułożyć dzwonka ryby w jednej linii, polać białym winem i dodać troszkę zimnej wody, posypać szczyptą soli. To wszystko gotujemy bardzo wolno, na małym ogniu przez 15min. Do momentu gdy zaczną wrzeć. Po ugotowaniu wyjąć dzwonka ryby i odstawić do obcieknięcia, a pozostałość z gotowania przecedzić przez sitko. Z dzwonków ryby zdjąć skórę i delikatnie usunąć ości. Ułożyć je w posmarowanej brytfance w jednej linii.
3. W garnku rozpuścić 30gr.masła, dodać mąkę, zalać wszystko tym wywarem, który został nam po gotowaniu dzwonków ryby, doprowadzić do gotowania ciągle mieszając(nie przerywając) aż do
uzyskania jednolitego sosu. Ustawić na ogniu znowu rosół z ryby przygotowany wcześniej i gotować, aż utraci 1/4 swojej objętości; w miedzyczasie oczyścić grzyby i pietruszkę, i posiekać wszystko razem bardzo drobno.
4. Przełożyć otrzymany wcześniej sos znowu na ogień, połączyć go z posiekanymi grzybami i pietruszką i gotować przez kilkanaście minut. Potem dodać rosół, doprawić solą, pieprzem ,gałką muszkatołową i dodać śmietanę. Gdy będzie za gęsty dodać odrobinę wody. Kiedy sos już będzie dobrze wymieszany, zdjąć go z ognia i polać nim dzwonka ryby. Wymieszać starty parmezan z bułką tartą, ziołami prowansalskimi i posypać wierzch potrawy, dodać na koniec rozpuszczone masło, które nam zostało.
5. Wszystko włożyć do bardzo gorącego piekarnika (200°C) i zapiekać około 15min. Podawać, kiedy wierzch potrawy będzie ładnie zrumieniony. Udekorować natką pietruszki. Do tej potrawy polecam dobre wino białe wytrawne o temperaturze 9-11stopni.
SMACZNEGO !!!
„Materiał zgłoszony na konkurs 'wedkuje.pl'
autor: (Michał KULICZKOWSKI)
www.kula-m.wedkuje.plźródło: wedkuje.pl/wedkarstwo,sandacz-zapiekany,15288
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz